Events around Stad Ieper

Leve de luiheid! (lezing door Johan Braeckman)
Fundraising

Leve de luiheid! (lezing door Johan Braeckman)

Thursday 19:30 (26 October)
Bib Ieper, Ieper

Het Vlaams-nationalisme in de jaren 1930-1940
Home&Garden

Het Vlaams-nationalisme in de jaren 1930-1940

Tuesday 19:30 (17 October)
Bib Ieper, Ieper

Depressief? Loser! [lezing Riadh Bahri]
Fundraising

Depressief? Loser! [lezing Riadh Bahri]

Monday 19:30 (09 October)
Bib Ieper, Ieper

Lezing Ieperse Rechtbank voor Oorlogsschade
Community

Lezing Ieperse Rechtbank voor Oorlogsschade

Friday 19:30 (29 September)
Stadsarchief Ieper, Ieper

Opleiding tot Engelenmedium in Ieper
Health

Opleiding tot Engelenmedium in Ieper

Monday 10:00 (25 September)
Witch Shop, Ieper

CLANS DAYS 07TH.OCTOBER 2017-YPRES-BELGIUM
Fundraising

CLANS DAYS 07TH.OCTOBER 2017-YPRES-BELGIUM

Saturday 12:00 (07 October)
The Menin Gate, Ypres, Ieper

Flanders Field of Poppies
Fundraising

Flanders Field of Poppies

Saturday 09:00 (11 November)
The Menin Gate, Ypres, Ieper

TMYS & RTRA Sefton Branch last post ceremony inclusion.
Fundraising

TMYS & RTRA Sefton Branch last post ceremony inclusion.

Friday 20:00 (24 November)
The Menin Gate, Ypres, Ieper


Autovrije zondag 17 september 2017

Autovrije zondag 17 september 2017


When?

Start time: Sunday 10:30 (17 September)
End time: Sunday 18:30 (17 September)

Where?

Stad Ieper
Ter Waarde 1, Ieper
Volunteering

About

Op 17 september 2017 wordt de autovrije zondag georganiseerd. Het concept is gekend, straten en pleinen worden dan autovrij gemaakt. Bewoners en bezoekers krijgen alle ruimte om te stappen (met of zonder rollator), om te trappen, te rolschaatsen, ontspannen te wandelen,... De straten worden parkeer- en verkeersvrij gemaakt tussen 10u30 en 18u30. In diverse straten worden activiteiten georganiseerd tussen 13u en 18u. Dé ideale gelegenheid om de alternatieven te testen voor een (korte) autorit.

Activiteiten
De parkeerzone van de Grote Markt zal worden omgetoverd tot een fietsenmarkt. Je kan er de nieuwste fietsvormen en allerlei soorten bakfietsen leren kennen, je fiets laten graveren, overkop fietsen, retrofietsen bekijken,… In de ruime omgeving van de Markt kan men zich uitleven op gekke fietsen, de rolschaatspiste, een testritje maken met een éénwieler of longboard,… Ook de kinderen zullen kunnen genieten van diverse activiteiten zoals de speelbus, springkastelen,… Breng gerust de kinderfietsen mee, deze kunnen dan gepimpt worden. Daarnaast zal ook een mini-autodeelsalon plaatsvinden, waarbij bezoekers allerlei informatie kunnen ontdekken over autodelen. Wie vragen heeft over ervaringen, verzekering,.. kan hier zeker terecht. De meeste activiteiten gaan door op de Grote Markt en het Vandenpeereboomplein.

Tweedehandsmarkt fietsen
Na het succes van vorig jaar wordt opnieuw een tweedehandsmarkt van fietsen en fietsaccessoires georganiseerd. Thuis nog één of meerdere fietsen te veel staan? Of enkele fietsaccessoires op overschot (fietstas, helm,..)? Misschien kan je er iemand mee helpen die op zoek is naar een geschikte (kinder)fiets of accessoire. Deze zaken worden op de autovrije zondag in de namiddag uitgestald op een bewaakte locatie. Potentiële kopers kunnen je dan telefonisch contacteren bij interesse. Voorafgaande inschrijving is noodzakelijk, dit voor 8 september. Inschrijven kan via duurzaam@ieper.be of 057/45.16.72. De verkopers moeten particulieren zijn en mogen maximum 5 fietsen uitstallen. Koper en verkoper moeten minimum 18 jaar zijn of begeleid zijn door een volwassene.

Iepers kampioenschap fietsband vervangen
De autovrije zondag wordt dit jaar afgetrapt door het Iepers kampioenschap ‘fietsband vervangen’. Ben jij handig in het vervangen van fietsbanden? Kom dan tussen 11 en 13u naar het kruispunt Menenstraat – Sint-Jacobsstraat en bewijs je fietsband-vervang-kunsten. Wie weet ga jij wel aan de haal met de prijs en de eeuwige roem?

Fiets- en wandeltochten – Yogasessie
Tijdens de autovrije zondag vinden verschillende fiets- en wandeltochten plaats, evenals een yogasessie:
- ‘Op en onder de historische Ieperse vestingen’. De vestingen van Ieper zijn de best bewaarde van ons land. Hun verhaal begint tien eeuwen geleden, toen de stad ontstond aan de oevers van de Ieperlee. De toeristische vestingroute is 2,6 km lang en start aan de prachtig gerestaureerde kazematten achter de Sint-Jacobskerk. Van hieraf gaat de wandeling via de Menenpoort, Kasteelgrachten en de tenaille van de beer naar de Rijselpoort. Daar ontdek je de saskamer en het Poortwachtershuis. Je eindigt de tocht aan het Kruitmagazijn.
Praktisch:
Zondag 17 september – start met gids om 14 u. aan Toerisme Ieper, Lakenhallen (ingang Neermarkt). Duur: 3 uur.
Vooraf inschrijven via Toerismebalie@ieper.be – T. 057 239 220. Deelname gratis.
Maximaal 30 deelnemers.

- Vive Le Velo (georganiseerd door de Ieperse Fietsersbond)
‘Vive le Vélo!?’ is een fietstocht van 9 kilometer doorheen de Ieperse binnenstad. Langs een bewegwijzerd parcours dat de toekomstige fietsassen aandoet gaan de fietsers op zoek naar kansen voor verbetering. Aan de hand van een lijst foto's wordt de mening van de fietsers gevraag. Deze tocht is bedoeld voor zowel jong als oud. Men kan vertrokken tussen 14 en 16u aan de stand van de fietsersbond op de Grote Markt.

- Fietstocht groene clusters

- Initiatie yogales (Eat Live Yoga) voor jongeren en volwassenen op het grasplein bij het Iers Kruis vanaf 17u30, aan de achterkant van de kathedraal. Breng een (kampeer)matje of badhanddoek mee. Een trui voor op het einde van de les, komt goed van pas. Draag gemakkelijke, niet al te loszittende kledij. Na een fietstocht of wandeling is een yogales de ideale afsluit van deze autovrije zondag!

- Wandelzoektocht. Neem deel aan de wandelzoektocht die het Davidsfonds organiseert in de binnenstad. Tijdens de autovrije zondag kan je de zoektocht grotendeels in een verkeersvrij kader uitvoeren. Deelname kost 5 euro, start bij de toeristische dienst.
Een maaltijd in een autovrij kader
Op zondag 17 september, tussen 11u en 15u, naar aanleiding van autoloze zondag, organiseert Groen-Ieper voor de tweede keer een "(bio)buffet”. Zij zorgen voor tafels en stoelen, voor bestek en glazen en voor een drankje. Iedereen wordt uitgenodigd om iets klaar te maken (liefst ‘bio’) en mee te brengen. De lange tafel wordt op de Neermarkt gedekt. Breng iets hartigs of zoets mee, zet je neer en geniet van wat anderen hebben meegebracht.