Events around Kasteel Tudor

Save the date: Fandag 2017

Save the date: Fandag 2017

Sunday 09:00 (16 July)
Jan Breydelstadion, Sint-Andries

Vakantieopvang IBO Kakelbont Zomer 2017
Family

Vakantieopvang IBO Kakelbont Zomer 2017

Monday 07:00 (03 July)
vzw Paideia (IBO Kakelbont - KDV Hermelijn), Brugge

Axa Sport voetbalschool zomerstage 2 augustus 2017
Conference

Axa Sport voetbalschool zomerstage 2 augustus 2017

Monday 09:00 (14 August)
Koude Keuken, Brugge

Axa Sport voetbalschool zomerstage 1 augustus
Conference

Axa Sport voetbalschool zomerstage 1 augustus

Monday 09:00 (07 August)
Koude Keuken, Brugge

Word ridder of prinses (begeleide rondleiding voor kinderen)
Movie

Word ridder of prinses (begeleide rondleiding voor kinderen)

Monday 14:00 (14 August)
Kasteel van Loppem, Loppem

De zonder zon zon - Arsenaal/Lazarus
Theater

De zonder zon zon - Arsenaal/Lazarus

Friday 20:00 (16 March)
Cultuurdienst Zedelgem, Zedelgem

Imagine No Lennon - Jean Bosco Safari, Ben Crabbé e.a.
Art

Imagine No Lennon - Jean Bosco Safari, Ben Crabbé e.a.

Friday 20:00 (22 September)
Cultuurdienst Zedelgem, Zedelgem

De schatkamer van Fétis - Capriola Di Gioia

De schatkamer van Fétis - Capriola Di Gioia

Friday 20:00 (13 October)
Cultuurdienst Zedelgem, Zedelgem


Wandeling doorheen de Kasteelbossen (12 km)

Wandeling doorheen de Kasteelbossen (12 km)


When?

Start time: Tuesday 13:00 (20 June)
End time: Tuesday 17:00 (20 June)

Where?

Kasteel Tudor
Zeeweg 147, Brugge
Theater

About

Op deze wandeling nemen we jullie mee door de bossen van Tudor, Beisbroek, Tilleghem en het Chartreuzinnenbos. Via prachtige boswegels en kasteeldreven stappen we doorheen uitgestrekte bossen, heideveldjes, graslanden en hoogstamboomgaarden. Kortom, een prachtige, afwisselende wandeling door de zuidelijke rand van Brugge!

Inschrijven is noodzakelijk, de plaatsen zijn beperkt, en kan enkel en alleen via onze website : http://www.effenweg.be/events/kasteelbossen/

Afstand : 12 km
Reliëf : vlak
Moeilijkheidsgraad : voor de meer ervaren stapper
Vertrekpunt : Parking Kasteel Tudor, zeeweg 147; Sint Andries, Brugge
Begeleider : Karin (0479/35.69.97) – karin@effenweg.be

Deze wandelroute neemt je mee door de kasteelbossen van drie kastelen uit verschillende tijden met elk hun typische karakter. Kasteel Tudor (1904) heeft een strakke, symetrische tuin. De ommuurde kruidentuin in de voormalige groententuin is te bezoeken tijdens de zomermaanden. Kasteel van Beisbroek herbergt op dit moment een planetarium en een natuureducatiecentrum. Kasteel van Tillegem (1400), een waterburcht, is één van de oudste kastelen van Vlaanderen.

De omgeving van de drie kastelen is zeer bosrijk, maar je zal algauw merken dat niet alle bossen gelijk zijn. Je hebt jonge bossen, bv. het Chartreuzenbos werd tijdens de twee wereldoorlog volledig gekapt door de Duitse bezetter. Fruitbomen en een jonge bebossing bepalen nu die omgeving. Het bos rond Tillegem is dan weer oud, de imposante bomen zijn daar getuigen van. De bossen worden afgewisseld met weilanden, vennetjes en heide landschappen.

Wanneer we de parking van Tudor, onze afspraakplaats, verlaten zien we in de verte het kasteel. Maar vooraleer we het kasteel bereiken, gaan we langs de kruidentuin van het kasteel. Nadat we de strakke tuin voor het kasteel doorkruist hebben, wandelen we voorbij taverne Marie Tudor, een vroeger bijgebouw van het kasteel. Langs een bosweg komen we aan de Zeeweg, waar we een prachtig uitzicht hebben over een heidegebied met grazende schapen tussen de heide en de berkenbomen. Door het bos gaan we nu richting de gebouwen. Het educatieve planetenpad met zijn beelden van de verschillende planeten, de mooie vlindertuin voor het kasteel verraden al snel dat we in de buurt van een centrum voor natuureducatie zijn. Hier houden we een korte stop. Wie wil kan iets drinken in de taverne of een kijkje nemen in het centrum of gewoon even relaxen op één van de bankjes buiten en genieten van het uitzicht. We vervolgen onze weg en doorkruisen een fruitboomgaard, om via het bos naar een landelijke weg te gaan. Langs deze weg zien we oude boerderij, die een hele geschiedenis met zich meedragen. We verlaten de weg langs een smal bosweggetje en zullen merken dat de beplanting hier groter, ouder, weelderiger zijn, een teken dat we in de buurt van het kasteel van Tillegem, de oude waterburcht zijn. Langs boswegen gaan we terug richting onze vertrekplaats.

Deze wandeling is ideaal voor mensen die houden van bos maar ook afwisseling in het landschap. Het is echter wel een lange wandeling dus enige ervaring is wel gewenst. Hou er rekening mee dat het grootste gedeelte van de route langs onverharde wegen gaat, waar het, afhankelijk van het weer, wel eens heel modderig kan zijn.

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn en chronisch zieken. Maar ook al wie behoefte heeft aan wat gezonde buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg : www.effenweg.be/lid-worden

Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of contacteer rechtstreeks de begeleider via karin@effenweg.be of 0479 35 69 97