Events around Stropersbos

Jungle party 2018 glow in the dark
Nightlife

Jungle party 2018 glow in the dark

Saturday 21:00 (27 January)
Jungle party, Kemzeke

Spaghettiavond tvv Carnaval De Klinge
Games

Spaghettiavond tvv Carnaval De Klinge

Saturday 17:00 (25 November)
Boegy's, Sint-Gillis-Waas

Wa-waa's sinterklaasontbijt
Games

Wa-waa's sinterklaasontbijt

Saturday 09:00 (02 December)
De Eeckberger, Sint-Gillis-Waas

Retro Halloween Party at Sporthal Molenberg - De Klinge
Nightlife

Retro Halloween Party at Sporthal Molenberg - De Klinge

Tuesday 22:00 (31 October)
Cafetaria sporthal Molenberg, De Klinge

Zing de aarde rond
Art

Zing de aarde rond

Wednesday 00:00 (08 November)
Droomatelier, Stekene

Nacht van de Jeugdbeweging Stekene
Nightlife

Nacht van de Jeugdbeweging Stekene

Friday 21:00 (20 October)
Jeugdhuis De Cramme vzw, Stekene

Sabien Tiels en Marcel de Groot
Book

Sabien Tiels en Marcel de Groot

Friday 20:00 (08 December)
Cultureel Programma Amelberga - Stekene, Stekene

Axl Peleman & Charel Cambré - De verhalen achter de gitaren
Games

Axl Peleman & Charel Cambré - De verhalen achter de gitaren

Friday 20:00 (27 October)
Cultureel Programma Amelberga - Stekene, Stekene


Week van het Bos - Wandeling doorheen het Stropersbos (10 km)

Week van het Bos - Wandeling doorheen het Stropersbos (10 km)


When?

Start time: Sunday 13:30 (15 October)
End time: Sunday 17:30 (15 October)

Where?

Stropersbos
koestraat, Stekene
Sport

About

De landsgrens vormt de scheiding tussen twee waardevolle natuurgebieden: het Stropersbos, strekt zich uit langs de Belgische kant van de grens, op het grondgebied van de gemeenten Stekene en Sint-Gillis-Waas, de Clingse bossen aan de Nederlandse zijde. Samen met de aanpalende groengebieden vormt het Stropersbos één van de grootste bos- en natuurgebieden in Oost-Vlaanderen (300 ha). Ideaal terrein om een rasechte boswandeling te maken op de laatste dag tijdens de Week van het Bos!

Graag vooraf inschrijven via onze website : http://www.effenweg.be/events/stropersbos/

Het is een niet te missen natuurparel met zijn statige dreven, waardevolle elzenbroekbossen, open plekken met heide en zijn grote grazers! Door het gebied loopt de Bedmarlinie, die tijdens de Erfenisoorlog (1703) een belangrijke verdedigingswal vormde tegen onze noorderburen. Tijdens de twee wereldoorlogen was het bos erg geliefd bij stropers en smokkelaars die goederen uit Nederland over de grens brachten. Toch dankt het bos zijn naam niet aan deze smokkelpraktijken, maar wel aan de naam van de familie die lang eigenaar van het gebied was, familie De Stroper.

We vertrekken vanaf de parking van het Fort Sint-Jan voor een eerste doorkruising van het Stropersbos. Onderweg lopen we via verschillende wandelsluizen door enkele begrazingsgebieden. Honden zijn hier niet toegelaten, om de grote grazers niet te doen opschrikken. Terwijl we het Stropersbos verkennen kunnen we genieten van een gevarieerd landschap. De natte gedeelten van het natuurgebied vormen de ideale biotoop voor de zwarte els en waterviolier. Op diverse plaatsen in het bos werden open vlaktes gecreëerd door naaldbos te kappen. Op die manier krijgen de in de bodem aanwezige zaden van heideplanten opnieuw ruimte om te bloeien. ’s Zomers grazen hier schapen zodat de jonge heide niet opnieuw wordt bebost. Deze jonge heide, met her en der bosjes en kreupelhout, wist meteen enkele nieuwe gasten te strikken. Zo is de boomleeuwerik weer van de partij en op zwoele zomeravonden hoor je de veldkrekel vrolijk zuiders tjirpen. In het zuidelijke gedeelte van het bos kan de wandelaar Gallowayrunderen of Konikpaarden tegen het lijf lopen. Deze grote grazers zorgen voor een lappendeken van grasland, bosjes en struikgewas. Tenslotte zijn er ook nog zones droog tot vochtig gemengd bos met grove den, zomereik, es en berk waar eekhoorntjes en haviken zich thuis voelen.

Halverwege de wandeling maken we een ommetje langs het oude Klingspoor naar de Rotonde, waar we even kunnen uitblazen en genieten van een drankje. Van hieruit stappen we opnieuw richting Het Stropersbos en volgen de Koningswoudwandeling, die de indrukwekkende fauna en flora van het zuidelijke deel van het bos verkent. De wandeling verloopt bijna uitsluitend over onverharde paden, voorzie dus stevig (waterdicht) wandelschoeisel. Er wordt op een rustig tempo gewandeld, doch niet geslenterd.

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die het even wat moeilijker hebben (burn out,..). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een prachtige brok natuur is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg : www.effenweg.be/lid-worden

Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of contacteer rechtstreeks de begeleidster via gerd@effenweg.be of 0475 67 39 26

Openbaar vervoer

Bushalte “Kemzeke – De Wal” ligt vlakbij de plaats van vertrek. Deze is te bereiken met de lijnen :

Lijn 42 : Hulst – Kemzeke Paal – Sint-Niklaas
Belbuslijn 240 : Stekene – Sint-Gillis-Waas – Moerbeke
Bekijk de routeplanner van De Lijn voor gedetailleerde uurregelingen.